Tomaten of basilicum kweken op je balkon? Zo doe je het!

Heb jij geen ruime tuin vol groen? Niet getreurd. Een klein terrasje, een balkon of zelfs de vensterbank is voldoende om je eigen ecosysteempje te creëren. Of je nu tomaten of basilicum wil kweken. In deze blog leggen we je uit hoe je dit doet.

Aan de ‘bak’

Maar waar doe ik dit? Dank jij nu natuurlijk. Je hebt enkel een kleine moestuinbak of een paar potjes nodig. En het hoeft niet moeilijk te zijn om zelf een (mini) moestuinbak te maken. Zelfs als je twee linkerhanden hebt. Met een paar houten planken, spijkers en een hamer kom je al een heel eind. Maar je kunt er natuurlijk ook gewoon een kant-en-klaar kopen.

Oké, we hebben nu een moestuinbak. Het kweken kan beginnen. Het hangt van je ruimte en je omgeving af wat je kunt gaan kweken. Voor het verbouwen van groenten heb je over het algemeen iets meer ruimte nodig dan voor kruiden. We zullen je voor beide opties wat tips en tricks geven.

Kruiden kweken

Zoals eerder gezegd heb je voor het telen van kruiden minder ruimte nodig dan voor groenten. Wil je bijvoorbeeld munt, oregano of basilicum kweken, dan is deze opvouwbare mini moestuin ideaal. Je kunt er snel en gemakkelijk mee aan de slag.

Ongeduldig? Dan kun je het best basilicum kweken. Deze zaadjes ontkiemen al na enkele dagen en binnen 6 tot 8 weken kun je de plantjes al verwerken in een overheerlijke pesto.

Zo pak je het aan:

  • Doe de aarde in de bak
  • Plaats de zaadjes gelijkmatig over de bak en bedek ze met een dun laagje van de overgebleven aarde.
  • Maak de aarde goed met een plantenspuit maar geef ze niet teveel water.
  • Dek het moestuintje zo nodig af met huishoudfolie om uitdrogen te voorkomen en de grond vochtig te houden.
  • Zet het mini moestuintje op een zonnige en warme plaats (ca. 20ºC) om de kieming van de zaden te bevorderen.
  • Geef de plantjes voldoende voeding en water zodat ze gezond blijven en uitgroeien tot heerlijke kruiden

Nu hoef he ze alleen nog maar te oogsten en je kunt je zelfgekweekte kruiden direct in je maaltijd verwerken. Verser wordt het niet!

Plantjes

Groenten verbouwen

Je eigen groenten verbouwen is leuk, gezond en lekker! Iedere groente heeft een seizoen of periode waarin deze het best gezaaid en geoogst kan worden. De zaadjes van een tomaat kun je het best zaaien vanaf maart tot en met april. Dan kun je de volgroeide tomaten oogsten tussen juli en oktober.

Plaats de tomaten zaadjes in biologische potgrond of zaai- en stekgrond. Bij een temperatuur van rond de 20 graden ontkiemen de zaadjes in ongeveer 10 dagen. Begin klein en houd de potjes met de zaden binnenshuis. Verhuis de plantjes in mei of juni naar een grotere pot. Plaats de planten op een warme en zonnige plek en voorzie ze van voldoende water. Als de tomaten de kans krijgen om goed te groeien zijn ze na zo’n tien weken klaar voor de oogst en kun jij genieten van heerlijke tomaten.

Tomatenplant in potje

Ga na het lezen van dit artikel lekker aan de slag met het kweken van je eigen groenten of kruiden. Het zal extra lekker smaken wanneer je zelf voor de plantjes hebt gezorgd. Benieuwd naar de nieuwste tuintrends van dit jaar? Klik dan hier.

Spread the love

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *